Projekt „Small Steps – BIG CHANGES”: mobilność w Turcji
W dniach 12 – 16 lipca 2021r. czworo uczniów naszej szkoły: Maja Kowalczuk, Aleksandra Kowalczuk, Karol Być i Szymon Jabłoński, pod opieką nauczycieli: Eweliny Jabłońskiej i Magdaleny Zarek, wzięło udział w mobilności w Stambule.
Pierwszego dnia odbyło się uroczyste otwarcie z krótką prezentacją szkół. Następnie nauczyciele i uczestnicy w ramach akcji „Przynieś własne jedzenie” zjedli śniadanie z wykorzystaniem lokalnych ekologicznych produktów i ziół, przygotowane przez rodziny. Następnie odbyło się seminarium z dietetykiem na temat rodzajów diet, zdrowego żywienia i zagrożeń związanych z niewłaściwym jedzeniem.Po zajęciach szkolnych uczniowie udali się do Belgrad Forest i spróbowali nowej aktywności na świeżym powietrzu – parku linowego.Świetnie się bawili, a jednocześnie podjęli wymagającą fizycznie aktywność.
Drugiego dnia uczestnicy zwiedzili meczet HagiaSophia, Błękitny Meczet i Wielki Bazar. Trzeci dzień rozpoczął się od prezentacji kraju/miasta/szkoły. Następnie odbyły się warsztaty dotyczące podstaw zdrowego życia – uczniowie przygotowali plakaty dotyczące najważniejszych zasad zdrowotnych. Następnie uczestnicy wzięli udział w wycieczce krajoznawczej: zwiedzili zamek Rumeli, Pałac Dolmabahce, spacerowali po parku Yildiz i ulicy Istiklal, a na koniec weszli na Wieżę Galata.
Czwartego dnia odbyło się seminarium „Dobre samopoczucie a gra na instrumencie”. Uczestnicy mogli spróbować gry na skrzypcach oraz wysłuchali krótkiego koncertu muzyki klasycznej. Po seminarium zwiedzili Muzeum Koc, Pałac Topkapi i Meczet Sulejmana.
Ostatni dzień tygodnia rozpoczął się od tematu probiotyków. Uczniowie dowiedzieli się, jak zrobić jogurt i jakie korzyści może on przynieść dla ich zdrowia. W tym samym czasie nauczyciele pracowali nadMobilityTooli ustalili program kolejnego spotkania. Następnie wszyscy uczestnicy odwiedzili wieżę na wzgórzu Camlica. Wieczorem odbyła się pożegnalna kolacja i rozdanie certyfikatów w czasie pięknego rejsu statkiem po Bosforze.